Vilken betydelse har färgen på glasen?

Detta är en fråga som många kanske inte förväntar sig. De flesta kanske köper glasögon och väljer färg på glasen efter smak, men då ska man tänka om, i alla fall när det gäller jakt och skytte. Här har färgen nämligen större betydelse än man kan tro.

Ljusreflexer kan orsaka problem

Ett vanligt standardglas brukar inte släppa igenom hela ljuset, utan kanske endast 90-92%. Det betyder att resten av ljuset ger reflexer som syns i skogen. Dessa reflexer kan både skrämma iväg djuren och orsaka synvillor för andra jägare. Väljer man ett par ordentliga skyddsglasögon som är antireflexbehandlade, behöver man inte oroa sig för dessa problem. En sådan behandling släpper nämligen igenom 99% av allt ljus och detta är viktigt i olika väderlekar och tider på dygnet. En tidig morgon när gryningsljuset kommer eller under molniga dagar i skogen gör det extra lätt för djur och människor att se ljusreflexer omkring sig.

Vilka färger gör vad?

Färgen på glasen har olika betydelse för olika ändamål och väder. Låt oss säga att du har ett par glasögon med brunt glas. Den bruna färgen absorberar det blåa ljuset som oftast förekommer när det är molnigt. Detta gör att djur och föremål blir ljusare och står ut mer mot bakgrundsfärgen och kommer således att synas bättre, speciellt i tät terräng där det finns mycket buskar och träd.

Lila linser hjälper också till att se föremålet bättre i tät vegetation i och med att det blir ljusare mot bakgrunden.

Orange gör istället att mängden ljus minskar och föremålet blir tydligare, vilket är lämpligt om du står på skyttebanan och ska sikta på ett mål. Speciellt bra för soliga dagar då ljuset är starkt.

Gult fungerar ungefär på samma sätt. Man har lättare att se konturer då ljuset inte bländar, tack vare de färgade linserna. Den gula färgen är också att rekommendera om man övar skytte inomhus.

Grå linser är perfekta under starkt solsken och lämpar sig bäst för målskytte då alla färger hamnar på samma nivå.

För dig som jagar på natten, räcker det med en klar lins som bara fungerar som skydd.

Leave a Reply