Varför behövs skyddsglasögon vid jakt?

Oavsett om du använder glasögon i vardagen eller om din syn är utomordentlig, kan det vara en bra idé att investera i ett par skyddsglasögon när du beger dig ut på jakt eller tänker gå ut på skyttebanan. Varför då, månntro? Helt enkelt av den anledningen att det skyddar dig från fragment, t.ex. när du skjuter lerduvor. I skogen förbättrar de också din syn avsevärt och hjälper till att både skydda från vind och farliga grenar och kvistar. Under jakt är det ju som så att man ofta befinner sig i svår terräng och inte ute på vägarna och har man riktig otur kan man bli rejält petad i ögonen av både buskar och träd.

Välj slitstarkt material

Bär du dessutom vanliga glasögon under, hjälper dessa skyddande glasögon dig att få repor och skador på dem. Det man bör tänka på är dock att både glasen och bågarna skall vara av hög kvalitet och tåla påfrestningar genom naturens överraskningar. Det bästa materialet är således polykarbonat som har mycket svårt för att gå sönder och tål att man tappar dem då och då. Men det måste vara av bra kvalitet då den sämre varianten av materialet lätt kan ge repor på glasen.

Hur ska de sitta?

Glasögon som sitter för långt ner eller halkar ner i ansiktet, gör ingen nytta och kan reta upp en så att resten av utomhusvistelsen eller aktiviteten går förlorad. Det kan också hindra dig från att sikta rätt och få dig att missa bytet genom att du hela tiden måste rätta till dem. Därför bör man välja ett par som sitter högre upp på näsan, alternativt clip-ons som man bara hakar på om man har vanliga glasögon under. En bra passform och stabilitet vid öronen är också A och O.

Sist men inte minst, brukar även färgen på glasen spela roll, beroende på vad det är du sysslar med. När man skjuter lerduvor, brukar t.ex. orange vara mest eftertraktat.

Leave a Reply