Tillbehör för skytteglasögon

Ägnar man sig åt målskytte, lerduveskytte eller pistolskytte, brukar ett bra par glasögon komma med olika tillbehör för att siktet ska bli så bra som möjligt och att du ska kunna prestera på max.

Här kommer några tillbehör som antingen följer med på köpet eller som du kan fråga om när du ska införskaffa dina skytteglasögon.

Irisbländare

En irisbländare är en liten mananick som ska efterlikna ögats eget sätt att reglera ljuset som kommer in i iris. Man kan även ha dem i vanliga kameror och justera dem för att bestämma hur mycket ljus som ögat får in. Det ser ut som en liten metallskiva med ett hål i mitten som kan göras större eller mindre. Faktum är att den ser ur som en liten, liten kikare som man fäster på glasen med en clip-on funktion. De kan användas både inom- och utomhus.

Täckskivor skytte

En täckskiva fungerar på samma sätt som piraternas ögonlapp. Den fästs på det ena glaset för att inte störa sikten när man fokuserar på målet. Ögats synfält påverkas således och gör det enklare att fästa blicken på föremålet i fråga. Täckskivor kommer i olika material och färger beroende på om det är till skyddsglasögon, skytteglasögon eller vanliga glasögon.

Färgfilter

Ett färgfilter är en enklare variant av ett nytt glas. Om man köper transparenta glas kan man med fördel köpa till dessa färgfilter som man fäster med clips på sina glasögon och vips, så har man fått en annan färgskala som gör att man kan se konturerna bättre, förhindra ljuset från att dämpa sikten och som gör att man även kan prestera under svårare ljusförhållanden.

Så istället för att köpa flera glasögon, kan man istället bara köpa till några färgfilter, vilket är betydligt mer ekonomiskt när man redan har investerat i ett par dyra bågar och glas.

För att göra det hela lite lyxigare brukar man även få en fin förvaringsväska och ett linsfodral på köpet samt rengöringsduk.

Leave a Reply