Ta hand om dina glasögon

Som alltid när man har införskaffat något dyrbart och praktiskt, bör man naturligtvis ta hand om det på bästa möjliga sätt. Det gäller även skyddsglasögon för att de ska hålla så länge som möjligt. Många människor är oförsiktiga och slänger dem lite här och var, glömmer bort dem när man har bråttom eller i värsta fall, sätter sig på dem. Då är det bara att köpa nya, för vem vill gå omkring på skjutfältet eller i skogen med ett par vridna, trasiga glasögon?

Tips för rengöring

Alla glas behöver rengöras då och då när de har vidrörts för mycket eller det har regnat intensivt. Smuts och fett gör linserna suddiga och på vintern kan de även imma igen och lämna efter sig fula avtryck.

Normalt brukar man få med sig en rengöringsduk som man kan putsa glasen med. Men då och då kan du även behöva rengöra både glasen och bågarna på djupet och då är en rengöringsvätska för glasögon ett bra alternativ. De finns både som engångsservetter eller som vätska i flaska som man sprayar på och sedan drar ut med en duk eller ett papper. Använd inte kläderna! De innehåller redan smuts även om man inte ser det.

Ta reda på hur dina glas behöver rengöras

Viktigt är dock att fråga sin optiker om hur rengöringen på just dina glas bör gå till. Behandlade glas kan vara mer komplicerade och måste rengöras på ett speciellt sätt. Vissa brukar använda tvål och vatten eller lite diskmedel för att rengöra dem. Det är enkelt då man bara spolar dem under rinnande vatten och häller på lite diskmedel och rengör med fingertopparna. Jag tycker dock att det inte blir så rent och alla vattendropparna gör bara att det blir mer fläckar sedan. Det där med att putsa med duk gör att man kommer åt mycket bättre.

Lägg glasögon och linser i tryggt förvar

Att bara slänga omkring med dem är ingen bra idé. Då kan de förlora formen och gå sönder. När du inte använder dem, lägg dem istället i etuiet och stäng så att inte damm och fett kommer in.

Leave a Reply