Skyddsglasögon och krav

När man utövar vissa skyttesporter, måste man helt enkelt bära skyddsglasögon då glasögon för skytte motverkar synskador och förhindrar fragment från att flyga upp i ögonen. I många andra fall måste man dessutom bära hörselskydd, hjälm och mask.

När man är ute på skjutbanan måste ögonen fokusera kraftigt på omgivning, mål och ljus. Detta skapar en påfrestning för ögonen, särskilt om man redan har nedsatt syn. Splitter, randhagel och starkt solljus kan orsaka synproblem om man inte är försiktig. Att kisa in direkt i solljuset när man försöker fokusera hårt på ett föremål kan direkt skada hornhinnan.

Skyddsglasögon för skytte brukar kosta mellan 200-3000 kronor och kan både köpas i vanliga glasögonbutiker eller på nätet. De kan också köpas slipade och oslipade, beroende på just dina behov. Man behöver givetvis inte slänga ut pengar på de allra dyraste exemplaren, men det är ändå viktigt att ta ett par med kvalitet och betala lite mer än att de inte gör någon större nytta överhuvudtaget.

Finesser

Skyddsglasögon kan ha vidvinkelseende, glas som är omöjligt att krossa, justering av bågarna och vara bifokala, d v s ha läsruta. Andra är endast till för att se föremålet så bra som möjligt med hjälp av färgen på linserna. Vad du väljer är helt upp till dig.

Märken

Det finns en djungel av märken därute och de flesta lovar guld och gröna skogar (eller mindre gröna skogar med rätt lins för att skoja till det en aning), men du ska naturligtvis ta dem som känns bäst för dig. Oakley är ett populärt märke i olika prisklasser. Castellani, ett annat, men de är betydligt dyrare och satsar speciellt på skytte och jakt.

Skyddsmärkning

Sedan 1995 måste även all skyddsutrustning och så även skyddsglasögon vara märkta med symbolen “CE”. Det betyder att de har testats under vissa omständigheter och skall klara de påfrestningar som enligt standarden krävs, enligt EU-direktiven. Samma sak gäller skyddsglasögon i arbetslivet. Då är det arbetsgivaren som ska ansvara för att medarbetarna har den rätta utrustningen med rätt märkning.

Leave a Reply