Skyddsglasögon med läsruta

Om du jagar eller skjuter och samtidigt behöver läsglasögon, vet du hur knepigt det kan bli. Glasögonen skall av och på, bytas till läsglasögon för att sedan tas av och sätta på de andra igen. Rena rama proceduren. Men då kan jag tala om för dig att det numera finns utvecklade skyddsglasögon med inbyggd läsplatta som dock inte ska vara i vägen för dig när du sedan siktar in dig på föremålet i fråga. Dessa har kommit att kallas bifokala skyddsglasögon.

Bifokala glasögon

Glasögon med Skyddsglas som har bifokala linser gör att du slipper byta mellan läsglasögon och skyddsglasögonen, något som kan ställa till med både irritation och bekymmer när du har bråttom.

Läsplattan sitter dessutom längre ned på skyddsglasen så när du behöver läsa något är det bara att sänka blicken. Det innebär att när du tittar upp igen, fokuserar du som vanligt på föremålet eller den övriga omgivningen. Du skall således inte märka av läsplattan när du tittar rakt framför dig eller i sidled.

Detta är effektivt när du sitter på pass och behöver läsa en karta, titta på mobilen eller hundpejlingen för att se var din jycke befinner sig någonstans. Varje gång det krävs att du ser på lite närmare håll, gör sig dessa glasögon påminda om att du har ett bra hjälpmedel direkt till hands. Man kan säga att de är tänkta att slå två flugor i en smäll.

För övrigt är de utvecklade för att tillgodose de övriga behoven som antireflexbehandling om så önskas, vidvinkelseende och färgade linser som dämpar ljuset och skärper konturerna. Men det finns även enklare varianter för dig som inte har så höga krav. Om du trivs med bifokala glasögon är ju upp till dig, så det bästa är att pröva dig fram. Vissa kan tycka att det blir lite krångligt innan hjärnan har vant sig, men allt är individuellt vad man tycker.

Jag kan även nämna att det finns bifokala linser som har två avstånd. De fungerar på ungefär samma sätt som glasögonen men de skyddar givetvis inte mot sol, kvistar och vind.

Leave a Reply