Några varianter på glasögon

Glasögon för jakt

När man är ute och jagar är det bäst att skaffa sig jaktglasögon som är anpassade till olika väderlekar och tillverkade för att kunna urskilja djuren i skogen. Färgade linser och glas är de mest populära och kommer i olika varianter. Behöver man läsa samtidigt är bifokala linser ett utmärkt hjälpmedel om man har läsglasögon. Se även till att ha vidvinkelseende för att upptäcka viltet.

Skytteglasögon

Vid utövandet av skytte, kan glasögonen vara lite mer komplicerade än vid jakt. Man kan nämligen behöva mer tillbehör för att få bättre sikt. Detta kan t. ex. gälla irisbländare och täckskivor när man sysslar med pistolskytte eller skytte där man behöver fokusera rejält på siktet. Vid hagel och lerduveskytte är det också viktigt att glasen täcker hela ögonen så att inget krut, damm eller annat förstör ögonen. De ska också vara bra mot starkt solljus men även fungera i andra väder för att se föremålet bättre och glasen måste vara mycket tåliga eftersom det viner upp både det ena och det andra när man skjuter. Och man vill inte riskera att glasen krossas och kommer in i ögat.

Märken som Peltor, Beretta, Knobloch och Randolph Ranger brukar vara mycket populära för skyttar.

Slipade glasögon med styrka

Har man något synfel kan man be att få slipade glasögon med styrka för att avlasta synfelet. Jag har redan skrivit en artikel om bifokala glas som har en inbyggd läsplatta. De är avsedda för folk som enbart behöver läsglasögon och inte vill ta av sig skyddsglasen och byta till läsglasögon varje gång de behöver sänka blicken för att läsa något.

Har man ett allvarligare synfel måste man dock besöka sin optiker och göra en undersökning för att få den styrka man behöver. Detta är ingen konst utan görs på alla typer av glasögon.

Välj alltid glas av starkt material som polykarbonat eller trivex som varken repas, krossas eller bleknar. Och de måste givetvis ha UV-skydd.

Leave a Reply