Bågarnas och glasens utformning

När det gäller just skyddsglasögon brukar man se att bågarna har lite annan form än på de flesta vanliga glasögon. Oftast är de designade för att täcka både ögat och sidan av ögat för att vara säker på att ingenting farligt skall komma in från andra vinklar heller. Denna del på glaset kan också kallas för visir.

Förr var skyddsglasögon utformade på ett sätt som gjorde att de såg enorma ut. Du kanske kommer ihåg skyddsglasögonen från kemitimmarna på högstadiet, där man i vissa fall såg ut som en halvgalen professor med sin vita rock och glasögon som tog upp halva ansiktet. Och kunde man komma undan från att ha dem på sig, gjorde man det till varje pris!

De fula skyddsglasögonen har ersatts med trendiga finesser

Nuförtiden har skyddsglasögon inom många branscher och fritidsaktiviteter blivit mer en designpryl som kan vara både trendiga och effektiva samtidigt, vilket gör att man slipper skämmas när man bär dem. Vid jakt och skytte är det viktigt att de sitter på sin plats och inte halkar nedåt eller sitter åt så mycket att du får huvudvärk. Naturligtvis skiljer sig skytteglasögon åt från exempelvis skyddsglasögon som läkare eller kemister använder, men principen är dock densamma.

Vid jakt och skytte

Förutom färgen på glasen som ska hjälpa till att se objektet bättre, är bågarna designade så att de även skyddar ögat framifrån och från sidan. Bågarna är ofta även justerbara vid näsan och skalmarna går att vinkla upp och ned på de bättre varianterna. Överlag är designen något mer slimmad än på andra glasögon för att inte ta för mycket plats i ansiktet. De är även rundade och följer ansiktets from vid ögonen. Glasen brukar även vara utbytbara om man vill skifta färg på linserna efter väderlek och ljusstyrka utomhus. Ett bra köp kan även garantera tillbehör som irisbländare och täckskiva.

Leave a Reply